Florence Scovel Shinn: A karmának nincs humorérzéke

'A LEGTÖBB EMBER SZÁMÁRA az élet harc. Pedig ez óriási tévedés: az élet nem harc, hanem játék."

..."minden, amit elképzelünk, előbb vagy utóbb külsőleg is megnyilatkozik életünkben."
(...)
Az ember, aki képes a jó dolgok felé irányítani képzeletét, eléri "szívének minden igaz szándékát" - legyen szó egészségről, gazdagságról, szeretetről, barátokról, a tökéletes önkifejezés képességéről, vagy akár a legmagasabb szintű ideálokról.
A képzelőerő - amelyet "az elme ollójának" is neveznek - folyton csak jár és jár, és a képek, amelyeket az ember a segítségével alkot, előbb vagy utóbb szembejönnek vele a valódi életben is.
Hogy képesek legyünk megfelelő módon fejleszteni képzelőerőnket, először is meg kell értenünk az elme működését. Ahogyan azt a régi görögök is mondták: "Ismerd meg önmagad!" Az elme három fő részre oszlik, a tudatalattira, a tudatra és a tudatfelettire. A tudatalatti valójában olyan erő, amely nem rendelkezik önálló irányítással. Hasonlatos a párához vagy az elektromossághoz: arra megy, amerre vezetik.
Minden, amit az ember mélyen átérez vagy erősen elképzel, lenyomatot hagy a tudatalattiban, amely azután - bármiről legyen is szó - a legapróbb részletekig hűen meg is valósítja azt."

(...)

"Ami nagyon fontos: sosem szabad megfeledkeznünk róla, hogy bármit is mondunk, van egy néma fültanúnk: a tudatalattink.
Minden gondolat, minden szó nyomot hagy rajta, hogy aztán ezáltal a legapróbb részletekig megvalósulhassanak. Olyasmi ez, mint amikor egy énekes hangját érzékeny lemezen rögzítik. Ilyenkor minden hang, minden hangszín megörökítésre kerül. (...) Törjük hát szét tudatalattink régi, rossz lemezeit - a lemezeket, amelyeket nem szeretnénk megőrizni -, és vegyünk fel helyettük újakat, gyönyörűeket!"

(...)


"AZ EMBER, AKI EGYSZER FELISMERTE a szavakban rejlő hatalmat, többé nem beszél meggondolatlanul. Elég csak megfigyelnünk szavaink hatását, és máris láthatjuk, hogy azok bizony nem pusztába kiáltott szavak, vagyis "nem térnek hozzánk üresen".
(...)

"Az ember összes ellensége kizárólag saját magában található.
(...)

A jóakarat rendkívül erős védelmező aurát biztosít annak, akitől ered. (...) Vagyis a  szeretet elpusztít minden bennünk rejlő ellenséget, és ezáltal a külvilágban sem lesznek - mert nem is lehetnek - ellenségeink. Mert békét talál e Földön az, aki jóakarattal van az emberek felé."

Tartalom