Brandon Bays: Jelenlét - utazás önmagadba

"Azt szoktam mondani, hogy a természet idegenkedik bármiféle ürességtől - így aztán, ha teljességgel felajánlod magadat a pillanat igényeinek - minden gondolatodat, érzésedet, egész létezésed -, ha tökéletesen megadod magad, akkor üresség, űr marad utánad, és a kegyelem rohan, hogy kitölthesse a helyet, és megcsinál mindent rajtad keresztül, általad. Én csak annyit érzek, hogy az egész rendkívül könnyed, erőlködés nélküli folyamat - mintha levegőből lennél, és könnyedén, szabadon táncolnál. Mintha senki nem "csinálná" a dolgokat. Mintha valahogy az élet önmaga táncát járná.

Tehát a felhívás arra szól, hogy állj le. Állj le, ne keress több kifogást, hogy miért nem tudsz jelen lenni. Állj le, ne hagyd, hogy a múltról vagy a jövőről szóló gondolataid elszórakoztassanak. Állj le, ne kérdezd többé, hogy miért vagy hogyan. Állj le, és ne állj többé az élet végtelen mozgásának és tevékenységének útjába. Állítsd le a belső hangot, ami azt mondja: "De hát annyi dolgom van!" Ne állj többé ellen annak, ahogy a dolgok a jelenben vannak.

Állj le.

A szabadság áldása vár reád, és meg is leled abban a pillanatban, mihelyst teljesen átadod magad a mostnak. Itt az ideje, hogy megállj, és egész lényedet megnyisd az élet számára. A döntés a tiéd. A felfedezés rád vár.

A szabadság már létezik."


"... Mindent kölcsönbe kapunk.

(...) A körülöttem lévő fizikai tárgyakhoz fűződő kapcsolatom egyre súlytalanabbá vált. Pontosan tisztában voltam vele, hogy semmi sem az enyém - csak a kegyelem ajándékai, és az én felelősségem, az én sorsom, hogy örüljek nekik, értékeljem őket, és érezzem át az ízét annak az áldott állapotnak, hogy velem lehetnek.

(...) Mindent különlegesen értékesnek találtam, ami velem volt. Mindent körülvett valami könnyed, vibráló minőség. Tisztában voltam azzal, mennyire tiszavirág életű minden az életben - milyen rövid időt töltünk is valójában ezen a bolygón, és milyen szerencsések vagyunk, hogy ilyen bőséges áldás vesz körül.

(...) Miközben vigyáztam a körülöttem lévő dolgokra, megéreztem, micsoda ajándék, ha továbbadhatom másoknak is azokat az áldásokat, amelyekben oly bőségesen részesültem. Észrevettem, milyen könnyedén jönnek-mennek életemben az anyagi dolgok, miközben mindvégig a teljesség és a hála állapotában maradhattam. Egy idő után világossá vált, hogy nem létezik birtoklás és kötelék... csak az élet táncát láthatjuk a kegyelem egyre tágasabb összefüggéseiben.

(...) Hálám csak tovább mélyül; a felismerés, hogy az élet tényleg mennyire mulandó, és ezért minden drága cseppjét még határozottabban kell értékelni, csak még élesebb és elevenebb lett.

(...) A külső dolgokhoz való kötődés nem az egyetlen kötődés életünkben. Van egy finomabb, ám ugyanolyan erős, sőt, sokkal alattomosabb kötődés is, amely a belső életünkben játszódik - a kötődés a gondolatainkhoz, a megszerzett ismereteinkhez, tanult hitrendszerekhez.

(...) Tudjuk, miként működnek a dolgok, tehát semmi szükség arra, hogy frissen megnyíljunk az életnek. Ehelyett elbújunk a tudás mögé, önelégülten megállapítjuk, hogy jobban tudjuk másoknál, elveszítjük ártatlan tekintetünket és a dolgokhoz való nyitott hozzáállásunkat.

Ennyi halott faanyaggal elménk óceánjának felszínén, sosem érezzük szükségét, hogy megkérdőjelezzük az igazságot, amit valóságként fogadtunk el. Hitrendszerünk lesz a börtönünk, amely nem engedi megtapasztalni a szabadságot, a kegyelmet és a jelen pillanat igazságát.

(...) Engedd, hogy minden a legnagyobb természetességgel megtörténjen - ez az önfelfedezés folyamata.

(...) Ha bármihez ragaszkodunk, ha azonosítjuk magunkat a tárgyainkkal, a kapcsolatainkkal, az anyagi javainkkal, az életmódunkkal, akkor mindig elzárva maradunk a végtelentől.

A szabadsághoz az vezet, ha hajlandóak vagyunk megtapasztalni, hogy mi marad, ha minden "ismert" elmúlik.

Kezdd azzal, hogy engedd, hogy a tudatod kitáguljon előrefelé a végtelenbe... Érezd a végtelen teret magad mögött... a határtalanságot minden irányban... Hagyd, hogy a mélység kitáruljon alattad is... és fölötted is a végtelenbe vesszen az ég... végtelen belül... végtelen kívül... végtelen mindenhol..."

Tartalom